CAW Brussel

U bent hier

Opinie: Winterplan en –opvang: schaamlapje voor een falend beleid

22.11

Opinie: Winterplan en –opvang: schaamlapje voor een falend beleid

Opinie door CAW Brussel en Dokters van de Wereld (20/11/2017)

Winterplan en –opvang: schaamlapje voor een falend beleid

“Zolang er niet geïnvesteerd wordt in integraal armoede- en thuislozenbeleid, blijft in Brussel de miserie op straat liggen.”

Tom van Thienen is Algemeen directeur CAW Brussel. Nel Vandevannet is Directeur Belgische Projecten Dokters van de Wereld

Op 15 november ging het gewestelijk winterplan van start in Brussel. Dit wil zeggen dat elke nacht dak- en thuisloze Brusselaars bed, bad en brood kunnen krijgen. Tenminste als je het geluk hebt om elke avond voor 18 uur een plaats in de winteropvang te bemachtigen. Het winterplan is een noodzakelijk kwaad om mensen door de koudste maanden heen te loodsen en om zo min mogelijk straatdoden te hebben.

De verhalen van de ervaringsdeskundigen in de pers, zijn ons bekend: als dak- en thuisloze overleven op straat is geen sinecure. Ook niet tijdens de warme of natte zomermaanden. Maar in de wintermaanden wordt de miserie op scherp gesteld. En is het urgenter nieuws. Want niemand ziet graag iemand sterven van de kou. Dan denken we teveel aan het 19de -eeuwse verhaal van het Meisje met de zwavelstokjes van Hans Christian Andersen. En een samenleving die zo’n schrijnende situaties duldt, is toch niet meer van deze tijd?

... Lees hier de hele opinie.